Bing tracking
Hagfors Center drawing

Student-Centered, Urban, and Sustainable

On April 29, 2016, Augsburg University broke ground on its newest and largest academic building, the Norman and Evangeline Hagfors Center for Science, Business, and Religion.

The interdisciplinary Hagfors Center is designed to foster intersections among areas of study, support active learning, and connect the University to the community. As such, the new building embodies Augsburg’s commitment to student learning, urban placemaking, and thoughtful stewardship.

Student centered
The center is designed for learning experiences. Classrooms and labs are configurable to support experiential learning as well other teaching and learning formats.

Learning Commons in the Hagfors Center
The Learning Commons creates an active, shared learning space. (Click image to enlarge.)

Casual learning spaces foster interdisciplinary and collaborative learning in common areas.

Exterior spaces – the south lawn, east terraces, community gardens – create outdoor teaching environments and opportunities for community learning.

Urban campus
The location for the Hagfors Center was strategically selected to open up the green space on campus.

After the existing Science Hall is removed, Augsburg’s central green space will stretch from the rain garden near the Hagfors Center entrance, through the heart of campus — past Old Main, Christensen Center, and Memorial Hall — to Murphy Square and Edor Nelson Field anchoring the east side of campus.

The Hagfors Center also welcomes the neighborhood with an “open arms” design facing the adjacent residential community and embracing the community gardens.

Built for the future
Interior spaces of the Hagfors Center are built on a modular framework that allows for flexibility to support a variety of uses and adaptability to change with long-term needs.

The building will be built to qualify for LEED Silver certification.