Design Principles Illustrated


Student learning – designed for a range of learning formats and opportunities in classrooms, labs and common spaces.

Learning Commons interior facing the staircase
The Learning Commons at the main entrance of the Hagfors Center creates an active, shared learning space.
Designated casual learning spaces in departments
Each department has a designated learning space with vertical writing spaces and open walls to corridors and other study spaces to foster interdisciplinary and collaborative learning.
Flexible classroom configurations
Christ Commons can be configured to support a variety of learning and event needs.

Urban campus – Strategically sited to allow for opening up campus green space and to embrace Augsburg’s commitment to the neighborhood.

Site plan
After the existing Science Hall is removed, Augsburg’s central green space will stretch from the rain garden on the left (south) of the Hagfors Center through the heart of campus to Murphy Square and Edor Nelson Field.
Open arms design of Hagfors Center
The two wings of the center parallel Riverside and the numbered streets, creating an “open arms” design facing the adjacent residential neighborhood. The community gardens and a public entrance will be situated within the northwest green space formed by the two wings of the building.

Built for the future – Built to support flexible uses of space, long-term adaptability, and environmental sustainability.

Modular lab space
The modular framework allows for long-term adaptability of the space to meet evolving needs. Multiple modules can be combined for specific needs, creating flexibility in space usage.